Поремећај у исхрани *АНОРЕКСИЈА*

Поремећаји исхране, прво анорексија затим булимија, биле су у xиx веку и раније ретке болести , а доживеле су свој процват прво у вишим, фаворизованим друштвеним класама западних земаља, а касније су се прошириле на све слојеве друштва и шире се на остале земље  заједно са њиховом ,,американизацијом,, тј прихватањем америчког начина живота и њиховог система вредностi.

Реч анорексија у слободном преводу значи губитак апетита. Млада девојка одбија да једе иако осећа глад,  јер је страх од дебљине и има опсесивну потребу да одржи ниску телесну тежину . Данашње девојке са поремећајем исхране су деца друге генерације,  односно деца која одрастају поред мајки које су често и саме преокупиране  спољашним изгледом и дијетама, а неке су у својој младости и имале поремећаје исхране.

Непосредни повод за појаву поремећаја у исхрани  је све оно што доводи до поремећаја нестабилне психичке равнотеже младе девојке. Некада су то догађаји који утичу на целу породицу, као на пр развод родитеља или смрт или болест једног од њих.У другим ситуацијама повод је много безазленији, нпр прелаз из једне школе у другу, прва емотивна веза или први раскид.

Понекад је то понашање популарно у групи вршњака, на пример  све њене другарице причају о дијетама и о томе да држе дијету .Девојка која је до тада нормално јела под њиховим утицајем  просто да би могла да учествује у разговорима на основу личног искуства, почиње да држи дијету.

Тању је код лекара довела мајка. Анорексичне девојке никад не долазе саме.Имала је 15 година, била је висока 162 цм и тешка 24 кг. Можете само замисликти како је изгледала,  иако је била буквално кост и кожа, она је сматрала да би требало да изгуби још један килограм.

Тањин живот је био озбиљно угрожен  и задржана је на болничком лечењу . Првих дана показивала је интезивни страх од хране, врло спретно је крила храну. али са постепеним повећањем телесне тежине њен страх се смањивао, а понашање је постојало коректније и сарадња боља.

Да би младе девојке биле боље упознате са овом проблематиком потребно је да буде више интернет сајтова на којима се могу наћи чланци о овим болестима.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s