Наркоманија -болест или хир

Дуго, а можда и предуго, смо живели у заблуди да је коришћење дрога модни хир и да ће бити кратког века као и све друге модне лудости. Нажалост, суочени смо са чињеницом да је ,,планета дрогирана,,  и да је свет преплавњен милионском армијом зависника од разних врста дрога.

 

Наркоманија је болест зависности од коришћења дрога, која погубно утиче на све аспекте човека и његовог живљења.

 

Зашто неко жели да проба дрогу, а неко не?!

  • Личност адолесцената са својим специфичним емоционални карактеристикама(нестабилност, бутовност, осећање мање вредности) врло је пријемчива за све изазове, па и за лоше. Жеља младих да буду прихваћени , да буду ИН, да пробају нешто ново, разбију досаду или потисни нервозу или напетост води их у ризично понашање и пробање дроге.
  • Ситуација у породици данас позната је по лошим комуникацијама, претераним очекивањем родитеља или занемаривању потребе младих, губитку контроле , необавештености и дисфункционалности.
  • Шта се дешава у школи? Лоша комуникација између наставника и деце, неразумевање потребе младих, преоптерећеност школским програмом, слаба веза између школе и породице, непостојање привлачних ваннаставних активности узрокују одсуствовање са наставе, неуспех у школи и губитак још једног важног ослонца.
  • Вршњачка група, а нарочито проблематична, увек је је ту да прими појединца који је изгубио ослонац породице и школе. Али замка је у томе да припрадност групи подразумева поштовање ,,групних правила,,. Шта то значи? Ако је правило групе да се конзумирају  психоактивне супстанце (алкохол и дроге), млад човек који се осећа изгубљено и одбачено учиниће све само да буде прихваћен.

Узајамно деловање свих ових фактора-узрочника наркоманије, утиче на стварање зависности од дрога. Добро познавање фактора ризика развоја зависности од дрога омогућава нам да направимо добре програме за превенцију и заштиту младих од наркоманије.

РЕЦИ НЕ ДРОГАМА !!!

https://i0.wp.com/www.bizlife.rs/upload/JUN_2011/24/ruke.jpg

Postavi komentar